De Gouden Zandlopers 2019 komen eraan

‘Voor elk formaat
kantoor een prijs’

Welk advocatenkantoor was afgelopen jaar het innovatiefst? Wie is de meest talentvolle jonge advocaat? Wat is het beste legal tech-bedrijf van het land? Een vijfkoppige jury beslist wie op donderdag 28 maart 2019 in de prijzen vallen bij de Gouden Zandlopers, de meest prestigieuze prijzen voor juridisch Nederland. De immer nieuwsgierige juryvoorzitter Christ’l Dullaert blikt alvast vooruit.

Door Joris Rietbroek

Het inkijkje in wat er gaande is in de juridische markt, dat blijft voor ervaren jurylid Christ’l Dullaert van Le Tableau het boeiendste aspect van het jureren voor de Gouden Zandlopers. “Neem de infographics die grafisch vormgevers bij advocatenkantoren tegenwoordig maken,” zegt ze. “Bijvoorbeeld om in litigation zaken complexe situaties op een overzichtelijke manier visueel weer te geven. Zes jaar geleden zag ik dit voor het eerst op een congres in Amerika. Ik weet nog dat ik toen dacht: zullen Nederlandse kantoren dit ooit gaan doen? We vonden het spannend toen er vorig jaar voor het eerst een Gouden Zandloper voor beste infographic kwam. Zouden er wel nominaties komen, en zo ja, hoe zou de kwaliteit zijn?”

De lichte zorgen bleken onterecht: “De kwaliteit van de inzendingen was dik in orde,” zegt Dullaert. “Daarbij durven kantoren maar mooi te laten zien waar ze aan hebben gewerkt. Ik zou nu nog wel willen weten hoe de communicatie tussen advocaten en grafisch vormgevers verloopt, daar ben ik nog niet achter.” Stibbe werd uiteindelijk onderscheiden voor de beste infographic, dankzij de visuele weergave van een complex afvalwaterzuiveringsproces, gemaakt in het kader van een complexe litigation-zaak.


‘Het is niet enkel een grote kantoren-feestje’

Geen grote kantoren-feestje

Dullaert hoort soms dat alleen de grote Zuidas-advocatenkantoren kans zouden maken bij de Gouden Zandlopers. Deze kritiek wijst ze van de hand. “Kleine en middelgrote kantoren kunnen net zo goed iets heel innovatiefs bedenken en uitvoeren. Een jong talent? Die kan overal werken. Die vind je heus niet alleen op de Zuidas. Ook kleinere kantoren kunnen zich in de kijker spelen bij de Gouden Zandlopers: het is niet enkel een grote kantoren-feestje.”

Ook de nieuwe oeuvreprijs kan gaan naar om het even welke ervaren nestor in de advocatuur. “Deze Gouden Zandloper is een eerbetoon aan een advocaat die al heel lang en goed bezig is binnen zijn of haar vakgebied,” legt Dullaert uit. “En dit hoeft echt geen van televisie bekende advocaat te zijn.”

Ook nieuw is de award voor corporate responsibility, wat verder gaat dan goedhartige pro bono-zaken. “Is er al een kantoor dat bezig is met het uitbannen van wegwerpplastic?,” geeft Dullaert als voorbeeld. “Of een kantoor dat enkel vrouwelijke advocaten in het bestuur heeft, om maar wat te noemen? En ook dit is geen prijs die automatisch naar een groot kantoor gaat. Bij deze dus de oproep aan ieder advocatenkantoor: stuur nominaties in!”


De hand van de meester

Goed verzorgde en gemotiveerde nominaties springen uiteraard extra in het oog. “En het is wel zo leuk als een inzending van de professionals zelf afkomstig is,” vindt Dullaert. “Het is logisch dat bij de grote kantoren de marketingafdeling meekijkt, maar je ziet snel genoeg of een nominatie door een advocaat of het hoofd business development is ingestuurd. Het is het leukst om de hand van de meester te herkennen.”

Dullaert kijkt weer uit naar alle inzendingen. “Ik ben nieuwsgierig en lees alles.” Voor de jurering krijgt zij komend jaar gezelschap van Jean Schreurs (General Counsel NXP, ex-voorzitter NGB), Jaap Bosman (TGO Consulting), Yu Lian de Bakker (General Councel PVH Europe/Tommy Hilfiger/Calvin Klein) en Ebbo Haantjes (segmentmanager Legal bij Sdu). Dullaert: “Tijdens het juryoverleg is het altijd weer mooi om te merken hoe iedere professional vanuit zijn of haar invalshoek andere inzichten biedt. Maar uiteindelijk komen we altijd tot een unaniem oordeel.”


De Gouden Zandlopers 2019 worden op donderdag 28 maart uitgereikt in de Kromhouthallen in Amsterdam-Noord. Nomineren in alle categorieën kan via www.goudenzandlopers.nl.