GOUDEN ZANDLOPERS - LEGAL COUNSEL

Jeroen Seligmann (ASM):

‘Bij legal moet de deur altijd openstaan’

‘Een goed
werkend

divers
team
presteert
beter’


“Een interdisciplinaire alleskunner pur sang, wars van dikdoenerij, die de titel ‘beste bedrijfsjurist’ dik verdient.” Het zijn lovende jurywoorden voor de winnaar van de eerste Gouden Zandloper voor de beste legal counsel: Jeroen Seligmann, sinds 2015 General Counsel bij ASM International.

Door: Joris Rietbroek I Foto’s: Roel Dijkstra Fotografie

Het juristenhart van Jeroen Seligmann gaat sneller kloppen van nieuwe technologieën. Dat is zijn ruim twintigjarige loopbaan al zo, van zijn begindagen als M&A-jurist bij Philips tot aan zijn huidige functie van General Counsel bij ASM International.

ASM is producent van complexe half­geleider productieapparatuur die wordt gebruikt voor het productieproces van chips. Daarvoor bekleedde hij bij Philips zes verschillende juridische ­functies in zeventien jaar tijd, onder meer als senior counsel bij Philips ­Lighting, Semiconductors, en bij de ­divisies die tegenwoordig Healthcare en Consumer & Lifestyle heten. Ook werkte hij enkele jaren in Silicon Valley, voor voormalig Philips-­onderdeel NXP Semiconductors.


De techniek snappen

“Ik houd ervan om vanuit mijn juridische rol bij te dragen aan iets nieuws dat eerst jaren in ontwikkeling is, en dat vervolgens binnen de kortste keren de nieuwe standaard voor de consument wordt,” vertelt Seligmann gevraagd naar zijn ultieme motivatie. “Bij Philips ging dat bijvoorbeeld over nieuwe generaties CT- en MRI-scanners, of over vraagstukken rond de toen nog nieuwe 3G- en 4G-netwerken. En toen ik bij Philips Lighting werkte, was de transitie van de gloeilamp naar LED-licht in volle gang. Het was mooi om te zien hoe fabrieken vol met zwembaden van glas plaats maakten voor laboratoriumachtige clean rooms. Als jurist heb ik het altijd ontzettend leuk gevonden om dichtbij zulke ontwikkelingen te staan.”

Ook bij zijn huidige werkgever ASM kan hij op dit gebied zijn hart ophalen: “De machines die wij leveren, worden bijvoorbeeld gebruikt in de fabricage van chips die weer in heel veel producten zitten, zoals onze mobiele telefoons.” Bij ASM leidt Seligmann sinds juli 2015 een internationaal, relatief klein juridisch team. Hij werkt met drie senior juristen – gevestigd in Singapore, Japan en de VS –, een compliance officer en drie paralegals. “Verder beschikken we over een uitgebreid netwerk van plaatselijke advocatenkantoren in de diverse landen waar we actief zijn. Onze organisatie is immers niet groot genoeg om in ieder land een vaste jurist aan te nemen, dat heeft geen zin.”


Het belang van een divers team

Juist omdat een technisch bedrijf als ASM actief is in een mannenwereld, vindt Seligmann het belangrijk om een divers juristenteam te hebben, qua man/vrouw-verhouding en verschillende nationaliteiten en achtergronden. “Het is al bewezen dat een goed werkend divers team beter presteert. Verder is ons bedrijf gevestigd in vijftien landen, met elk hun eigen culturen en gewoonten. Maar we hebben allemaal één doel: het bedrijf verder brengen.”

‘De drempel
voor de
rest van
de organisatie
moet zo laag
mogelijk
zijn.’


Wat de ASM-juristen verder gemeen hebben: ze moeten de werking van de techniek achter de apparatuur die het bedrijf maakt tot op zekere hoogte begrijpen. “Uiteraard moeten onze juristen over basiskennis van de werking van onze producten beschikken, en van wat er mis kan gaan, om dit op te kunnen vangen in onze contracten,” vertelt Seligmann. “Een jurist die bij ons in dienst komt, gaat eerst een paar dagen op cursus om te leren wat we maken en hoe het werkt. Verder komt het voltallige legal team twee keer per jaar bij elkaar om kennis uit te wisselen. Ook wordt dan altijd iemand uit de business gevraagd om een presentatie te geven, de laatste keer was dat de CTO.”

Daarnaast vindt Seligmann het van groot belang dat zijn team begrijpt wat de strategie is en hoe het werk van legal daarin past. “Dit om ervoor te zorgen dat we snappen waar het bedrijf heen wil, dat we adviseren en assisteren daar waar het nodig is en dat we compliant opereren. Hiervoor is het van groot belang dat we proactief zijn en de drempel met de organisatie laag is.”


Lage drempel

Meer onmisbare eigenschappen voor de bedrijfsjurist volgens Seligmann: in staat zijn om op uiteenlopende niveaus te kunnen communiceren, ‘zowel met de secretaresse als de Raad van Commissarissen’. “De drempel voor de rest van de organisatie moet zo laag mogelijk zijn. Voor legal geldt misschien nog wel meer dan voor andere afdelingen dat de deur altijd open moet staan.”

Het blijven bijspijkeren van kennis is een van de andere grote uitdagingen voor het team. “Het vak is door de jaren heen sterk veranderd, alleen al dankzij de verveelvoudiging van wetgeving over bijvoorbeeld ondernemingsrecht, corporate governance, antitrust en privacyregels. Twintig jaar geleden was de bedrijfsjuristerij meer hands off. De juridische afdeling gaf adviezen op ad hoc-basis: iets kan vervolgens wel of niet. Tegenwoordig moeten we echt meedenken met de business, met de strategie in het achterhoofd. Als general counsel moet je een trusted advisor van het bestuur zijn. Dat klinkt misschien corny, maar het is echt zo. Die meer adviserende, strategisch ingestelde rol houdt het werk zeer interessant.”


Vanuit het NGB dicht op het vak

Om zelf dicht op de veranderingen in het vak te blijven, is Seligmann bestuurslid van zowel het Nederlands Genootschap voor Bedrijfsjuristen (NGB) als de Stichting Beroepsopleiding Bedrijfsjuristen (SBB). “Ik volgde de opleiding zelf toen ik net bij Philips was begonnen, eind jaren negentig. Nu kan ik iets terugdoen door actief bij te dragen aan wat ik destijds zelf heb meegekregen en als zeer positief heb ervaren.” De nevenactiviteiten voor het NGB noemt Seligmann in
de eerste plaats ‘heel leuk om te doen’. “Het biedt bovendien volop kansen om met vakgenoten uit allerlei branches te kunnen sparren, bijvoorbeeld over hoe zij actuele kwesties als de nieuwe AVG-wetgeving hebben opgepakt. Of met welke IT-tools zij werken om de processen als bijvoorbeeld interne goedkeuringen digitaal te laten verlopen. Zulke gesprekken zijn heel leerzaam en handig, omdat we allemaal min of meer dezelfde issues hebben op te lossen.”

Over tools gesproken: Seligmann omarmt alles wat het werk voor zijn team gemakkelijker maakt en beter stroomlijnt. “Het maken van een efficiencyslag is in die zin ook een van onze kerntaken geworden. Zo worden er binnen het bedrijf veel non-disclosure agreements aangevraagd en ondertekend. Dat is niet iets dat je als afdeling elke dag weer op je bureau wilt terugvinden, dus dat hebben we geautomatiseerd. Je moet je IT-systemen en -tools aanpassen op je werkprocessen, niet andersom. Ik geloof in tools die makkelijk zijn. Ze besparen nooit 100% van de tijd, maar 80% is ook al mooi.”


‘Ik geloof
in
tools die
makkelijk
zijn’


De jury over
Jeroen Seligmann

“Jeroen heeft gedurende twintig jaar een indrukwekkende, veelzijdige carrière als in-house counsel opgebouwd. Hij is een juridische duizendpoot, die met vrijwel alle aspecten van het bedrijfsjuridisch werk uit de voeten kan. Of het nu gaat om het opstellen en uitonderhandelen van contracten, M&A, het creëren van awareness voor juridische risico’s, leidinggeven aan een team of adviseren in de board-room: Jeroen is op al deze terreinen – en op hoog niveau – actief of actief geweest. Dit alles doet hij nauwgezet, met een ongeëvenaard enthousiasme en een scherp oog voor de belangen van de onderneming. Het maakt hem tot een meer dan verdiende winnaar van de eerste Legal Counsel Award.”