COLUMN

Oefeningen om te navigeren

Door Juriaan Mensch

We zijn ­collectief

de controle over onze

aandacht kwijtgeraakt

door ultraverslavende

tech

Misschien is het u opgevallen dat we met een aantal elkaar versterkende crises te maken hebben. Ecologisch, ongelijkheid, klimaat, geestelijke gezondheid, existentieel en de steeds terugkerende economische crises zijn er enkele. De complexiteit van de wereld overstijgt vaak ons vermogen om er betekenis aan te geven. Wat nu? Hier enkele oefeningen om beter te navigeren door de shitstorm.

Genereer minder bullshit, zoek wijsheid

Wie simpele antwoorden geeft voor complexe problemen, die vergroot de hoeveelheid bullshit in de wereld. Bullshit komt met name van bedrijven die cashen op de desoriëntatie die de shitstorm brengt: hoe word ik productiever, efficiënter, sneller, slimmer, mooier…? Wíj hebben het antwoord. Jammer dat het niet werkt. Zelfoptimalisatie wordt gedreven door intolerantie voor onze zwakte en onzekerheid waardoor we niet dichter, maar verder van onszelf verwijderd raken. Dat brengt geen wijsheid voort. De Wijze is wijs, omdat deze weet dat hij of zij niets weet. Begin daarom bij het begin en geef toe dat je het ook niet weet. Kijk wel naar de must see serie lezingen van professor John Vervaeke ‘Waking up from the Meaning Crisis’. Vervaeke wijst de weg vooruit door terug te gaan naar de fundamenten waarop ons wereldbeeld is gebouwd, en hoe de machinerie van meaning-making werkt.

Werk aan je schaduw

Waarom? Menselijke wezens komen grotendeels onaf de wereld in. Na onze geboorte groeit ons zenuwstelsel nog dik twee decennia door. Om niet overweldigd te raken tijdens onze ontwikkeling, en om de socialisatie goed te laten verlopen, leren we grote delen van onszelf te onderdrukken. Handig, maar je schaduw draait onbewust op de achtergrond en zorgt voor vele soorten pathologisch gedrag. Het is dus ongemakkelijk werk omdat het vaak de minder mooie kanten van jezelf betreft, maar het is de moeite waard en onmisbaar om te kunnen groeien als mens. Je zal minder bullshit de wereld in sturen.

Ga offline

Je bent/wordt waar je aandacht aan geeft. Helaas is onze aandacht letterlijk naar de knoppen. We zijn collectief de controle over onze aandacht kwijtgeraakt door ultraverslavende tech. Om door de shitstorm te kunnen navigeren is het belangrijk je cognitieve soevereiniteit terug te pakken van de sociopaten uit Silicon Valley. Een goed begin is om al je social media te dumpen.

Gebruik de vrijgekomen tijd om offline vriendschappen te maken en te onderhouden, want dat is inmiddels een verloren kunst geworden. Daarvoor is anders leren luisteren het meest cruciaal. Luister niet voor bevestiging, maar voor begrip van de ander.


Leer mediteren

Word wakker! Meditatie is het grootste geschenk dat je jezelf kunt geven in deze desoriënterende tijden. Kijk voorbij de marketing van mindfulness meditatie als louter stressbestrijder. Leuke bijkomstigheid, maar daar gaat het niet om.

Het gaat erom je ego op de achterbank te kunnen zetten, om ontwikkeling van Presence en inzicht in de werking van je eigen geest in het moment. Door de balans te herstellen tussen Zijn en Doen kun je fuck-ups voortkomend uit je cognitieve biases voorkomen. Belichaming, zelfregulatie en sensitiviteit ontwikkelen is ook iets waar meditatie bij helpt. Voor de meeste mensen is het lichaam slechts een breintaxi. Maar alleen met integratie van lichaam en geest heb je de volledige informatie en kun je je handelen baseren op meer waarheid.

Meer waarheid en minder bullshit is precies wat we nodig hebben. Succes.