ADVERTORIAL YER LEGAL

YER LEGAL

De perfecte match
vs. de harde eisenlijst

Het team van YER Legal, v.l.n.r.: Deborah Wijlhuizen, Annuschka Hartman, Sophie Lourens en Suzanne van der Hoorn.

De consultants van YER Legal zijn werkzaam geweest in de advocatuur en het bedrijfsleven. Zodoende kennen zij de juridische markt van binnenuit. Kennis die onmisbaar is bij de werving en selectie van advocaten en juristen voor tijdelijke en vaste posities binnen de advocatuur, het notariaat en de top 500 van het Nederlandse bedrijfsleven.


Het zijn bij YER Legal niet de individuele consultants die de plaatsingstrajecten van begin tot eind doorlopen. “We pakken alles op als team,” zegt managing consultant Deborah Wijlhuizen. “Alleen zo kunnen we al onze netwerken samenbrengen en kandidaten en opdrachtgevers optimaal bedienen. Het feit dat steeds meer advocatenkantoren en bedrijven ons weten te vinden, bewijst ons dat deze aanpak werkt.”

Een krappere arbeidsmarkt en ontevredenheid over de huidige werksituatie maakt advocaten en juristen beweeglijker, merken YER Legal-consultants Wijlhuizen en Annuschka Hartman. Zo kijken advocaten en legal counsels gretiger dan enkele jaren terug om zich heen en zijn ze meer bereid een overstap te maken. Bij YER Legal kunnen ze sparren en dieper nadenken over hun next steps.

De reden achter deze trend gaat veel dieper dan enkel het harde werken en de lange dagen waar veel advocaten en legal counsels mee geconfronteerd worden, stellen Wijlhuizen en Hartman. “Het ligt niet altijd aan de work-life-balance,” zegt Wijlhuizen. “Het kan een politieke aangelegenheid zijn, er is geen doorgroeimogelijkheid, het werk blijkt toch te eentonig of iemand mist een stukje persoonlijke waardering.”

Vaak genoeg blijkt dat advocaten wel het juiste beroep hebben gekozen, maar niet in de juiste setting zitten, aldus Hartman. “Dan moet je op dat gebied aan enkele knoppen draaien. Als iemand echt een juridische liefhebber is maar ook graag nauw samenwerkt met zijn cliënt, dan past deze persoon vaak veel beter in de omgeving van een boutique kantoor. We denken graag met onze kandidaten mee: wellicht kan een ander kantoor, een bedrijf of misschien zelfs iets heel anders buiten de juridische wereld een passende uitdaging bieden?”


Aansprekende boodschap

Voor werkgevers is het volgens YER Legal belangrijker dan ooit dat zij een duidelijke, aansprekende maar ook realistische boodschap verkondigen richting de arbeidsmarkt. “What’s in it for you?” zo vat Hartman het samen. “Opdrachtgevers moeten in deze krappere markt niet alleen hun complete eisenpakket opsommen, maar ook vertellen wie ze zijn, waar ze voor staan en hoe het is om voor hen te werken. Dit zie je nog maar weinig terugkomen in vacatures; die zijn nog erg beredeneerd vanuit de directe behoefte van het kantoor of het bedrijf. Maar wat hebben zij nu precies te bieden?”

“We willen ook de echte cultuurdragers binnen de organisatie spreken”

Een verhaal van de opdrachtgever vertalen naar geschikte kandidaten vergt voor YER Legal daarom meer dan enkel een gesprek met de inhurende recruiters of managers. “We willen ook de echte cultuurdragers binnen de organisatie spreken. Zo kunnen wij in onze gesprekken met kandidaten de juiste verwachtingen wekken. De dagelijkse praktijk bij een kantoor of bedrijf moet immers aansluiten op het beeld dat we hebben voorgeschoteld. Anders is iemand zo weer vertrokken.”


Denken in potentieel

Een ander gevolg van de krapte op de arbeidsmarkt is dat werkgevers steeds meer openstaan voor werving op basis van competenties, persoonlijke drive en motivatie ten gunste van harde ervaring. “Slim, want zo wordt het zoekveld aanzienlijk vergroot,” zegt Wijlhuizen. “We leveren niet in op kwaliteit, maar denken ook in potentieel. Op deze manier verrassen wij onze opdrachtgevers geregeld door naast de reguliere en direct passende kandidaten ook kandidaten op basis van potentieel te introduceren.”

Een recent voorbeeld daarvan: YER Legal had een kandidaat met een ideaal profiel op het oog voor een financiële instelling. Eén probleem: zij sprak geen vloeiend Nederlands, en dat was een harde eis. Ze zou echter alleen met Engelstalige documentatie gaan werken: Nederlands spreken was belangrijk voor het sociale aspect. “Ze werd toch aangenomen en nu lopen opdrachtgever en kandidaat met elkaar weg,” zegt Hartman tevreden. “Ze is succesvol in haar werk en heeft door een intensieve cursus bij de Nonnen van Vught haar Nederlands op zeer korte termijn weten te verbeteren tot het gewenste niveau.” Soms wordt uit het oog verloren of een functie-eis keihard is of dat het een ontwikkelpunt zou kunnen zijn. Door er kritisch naar te kijken en er pragmatisch en creatief mee om te gaan, kan er veel meer dan je denkt. Een perfecte match is iets anders dan het afvinken van een lijst met harde eisen.”