INTERVIEWS JONG TALENT

Jong talent

in de advocatuur

Voor de een was Bordewijks roman Karakter een vroege motivator, of een spannende advocatenserie op tv. Uiteindelijk kozen deze vier jonge juristen vol overtuiging voor uiteenlopende richtingen binnen de advocatuur. ‘Het verbaast me soms hoever ik al ben gekomen en wat voor dossiers ik al zelfstandig behandel.’

Door Joris Rietbroek | Foto’s: Roel Dijkstra Fotografie

Melissa Berkvens-van Wijk (31)

‘Ik sta al bekend als de geen-flauwekul- advocaat’

ADVOCAAT bij Berkvens-van Wijk Advocatuur in Den Bosch sinds februari 2016

“Tegen het einde van mijn studie solliciteerde ik bij tientallen advocatenkantoren in de omgeving. Ik denk dat ik zeventig brieven heb gestuurd. Ik kon als stagiaire aan de slag bij het kantoor van Yehudi Moszkowicz in Utrecht. Het ging goed, maar toch voelde ik na een tijdje dat ik graag voor mezelf wilde beginnen.

Een eigen kantoor opzetten in combinatie met de beroepsopleiding was pittig, maar ik had er veel plezier in. Mijn cliëntenkring heb ik vergroot door streetwise te zijn: ik praat veel met klanten, die weer andere potentiële klanten kennen. Ik werd steeds meer gebeld: ‘Ik ken jou via die en die’. Ik sta vaak drugsverdachten bij. Ook doe ik veel piketdiensten, waarbij ik op het politiebureau zit en in gesprek ga met net aangehouden personen. Als strafadvocaat moet je je kortom onder de mensen begeven. Daarnaast heb ik me gespecialiseerd in het jeugdstrafrecht. Het is een druk bestaan, ik werk makkelijk vijftig uur per week. Maar ik kan mijn eigen tijd indelen en tegelijkertijd voor mijn dochtertje zorgen. Het vergt discipline, maar het lukt.

Ik sta intussen bekend als de ‘geen-flauwekul-advocaat’. Dat wil zeggen: ik voer geen kansloze verweren en vertel geen onzinverhalen. Als een cliënt een betoog wil waar ik zelf niet achter sta, dan doe ik het niet. Zeker, principes zijn belangrijk in mijn werk. Ik sta ook geen moordverdachten bij. Ik ben een gevoelsmens; ik zou slecht slapen als ik iemand bijsta die mogelijk toch zoiets heeft gedaan.”

Iris Cuijpers (26)

‘Het aansprakelijkheidsrecht biedt veel juridische diepgang’

ADVOCAAT STAGIAIRE bij Holla Advocaten in Eindhoven sinds augustus 2018

“Tijdens studentstages bij Nysingh en Dirkzwager groeide mijn interesse voor het aansprakelijkheids- en verzekeringsrecht, dat veel juridische diepgang biedt. Bij Holla specialiseer ik mij hier verder in. Het rechtsgebied brengt afwisselende vraagstukken met zich mee. Het ene moment ben ik bezig met brandschade aan een vrachtwagen, dan weer met de beroepsaansprakelijkheid van een advocaat. We bedienen vooral de verzekeringsbranche en mkb-bedrijven. Ik werk veel met vaste contactpersonen, met wie je op niveau kunt sparren en waarmee je prettig samenwerkt.

Solliciteren bij Holla vond ik spannend, al had ik positieve verhalen gehoord van een studievriendin die er al werkte. Ik wilde graag bij een kantoor aan de slag waar ik me thuis zou voelen, en dat is goed uitgepakt. Het is een informeel kantoor, met veel jonge mensen en veel leuke activiteiten naast het werk.

Mijn eerste jaar kende een heel steile leercurve. Het verbaast me soms hoever ik al ben gekomen en wat voor dossiers ik zelfstandig behandel. Een hoogtepunt was een pittig dossier voor een grote verzekeraar, waarvoor ik in de literatuur en de parlementaire geschiedenis ben gedoken. Het leidde uiteindelijk tot een positieve uitkomst voor de cliënt.

Wat nog grappig is: mijn eeneiige tweelingzus is ook advocaat. We hebben samen rechten gestudeerd in Nijmegen, en nu werkt zij als vastgoedadvocaat bij Pharos in Bussum. Toch leuk dat we in de advocatuur ieder onze eigen richting hebben gevonden.”

Sander Hendrix (24)

‘Ik krijg elke zaak die binnenkomt op mijn bord’

ADVOCAAT STAGIAIRE bij AKD sinds december 2018

“Mijn ouders zeiden vroeger al: ‘hij zou een goede advocaat zijn’. Ik wist slim vragen te omzeilen en had graag het laatste woord, haha. Serieuze interesse voor de advocatuur kwam na het lezen van Bordewijks Karakter. Als het vak ongeveer zo zou zijn als in dat boek, dan moest het wel leuk zijn.

Ik liep mijn eerste stage bij een kantoor met drie advocaten, dat veel toevoegingszaken deed. Het beviel goed, al ik raakte wel benieuwd naar grotere zaken voor betalende cliënten, met meer mogelijkheden om dingen tot op de bodem uit te zoeken. De stap naar Amsterdam leek me eerst te groot voor een nuchtere Brabander, maar het is goed uitgepakt. Ik ben nu de enige advocaat-stagiair in Amsterdam op de litigation praktijk van AKD. Een groot kantoor, maar nuchter, dat past bij me.

De procespraktijk is voor mij de beste plek om als advocaat je creativiteit in kwijt te kunnen. Het is uitdagend: knippen en plakken bij het schrijven van processtukken kan nooit. Dat ik de enige stagiair ben, is prettig voor mij. Ik kan veel leren van de seniors en partners in de praktijkgroep. Het gevolg is wel dat ik elke zaak die binnenkomt op mijn bord krijg. Aan het werk van een junior hangt een lager uurtarief, wat wel zo prettig is voor de cliënt. Ik vind het alleen maar fijn; ik wil zoveel mogelijk vlieguren maken. Dat cliënten ook vertrouwen hebben ondanks dat ik minder ervaring heb, is alleen maar prettig. Zeker als de zaak tot een goed einde komt.”

Milou Bosma (28)

‘Van onder druk presteren krijg ik juist een kick’

ADVOCAAT STAGIAIRE bij Alpha Advocaten in Almere sinds januari 2018

“Al in groep 8 liep ik een snuffelstage bij een advocatenkantoor. Ik mocht mee naar de Bijlmerbajes en in dossiers lezen. Ik dacht lang dat ik strafrechtadvocaat wilde worden, maar tijdens een stage op Curaçao bleek het civiel recht me ook goed te liggen. Eerst deed ik veel zittingservaring op bij het Openbaar Ministerie, maar de advocatuur bleef aan me trekken. Uiteindelijk had ik bij Alpha een fijn sollicitatiegesprek en werd ik aangenomen.

Alpha is een relatief klein kantoor met acht advocaten. We doen veel arbeidsrecht, huurrecht, contractenrecht, bestuursrecht en vastgoedrecht. Zodoende word ik breed opgeleid en houd ik me bezig met allerlei zaken. Het is af en toe hectisch, maar ook heel afwisselend. Soms zit ik dagen op kantoor stukken te schrijven, dan heb ik weer meerdere zittingsdagen in een week of bezoek ik cliënten. Die onvoorspelbaarheid vind ik fijn: ik hoef niet van te voren te weten hoe mijn dag eruit zal zien. Van onder druk presteren krijg ik juist een kick.

Over onvoorspelbaar gesproken: drie maanden na mijn beëdiging mocht ik de – inmiddels overleden – zus van Gordon bijstaan, vanwege passages in zijn biografie. Een van de partners belde me, of ik het intakegesprek wilde doen. ‘En oh ja, er komt ook een cameraploeg van Shownieuws mee.’ De uitkomst was positief voor onze cliënt: in een volgende druk werden passages aangepast en een foto verwijderd. Dat maakt werken bij dit kantoor ook zo leuk: de partners gunnen zo’n spraakmakende zaak ook aan stagiaires.”