INTERVIEWS JONG TALENT

Jong talent

in het notariaat

Wat als je tijdens je rechtenstudie ontdekt dat de partijdige positie van de advocaat niet goed voelt? Dan is er natuurlijk nog het notariaat als optie, waarin je doorgaans buiten conflicten staat. Deze drie jonge kandidaat-notarissen hebben ieder hun eigen specialisme gevonden, van vermogensbeheer voor welvarende ondernemers tot het familierecht. Maar: ‘Notaris worden klinkt nog als een ver-van-mijn-bed-show.’

Door Joris Rietbroek | Foto’s: Roel Dijkstra Fotografie

Charlotte Looman (29)

‘Na vijf jaar ken ik de kneepjes van het vak’

KANDIDAAT-NOTARIS bij Huijbregts Notarissen & Adviseurs sinds september 2014

“De afgelopen vijf jaar zijn voorbijgevlogen. Ik begon in 2014 op de sectie familierecht van Huijbregts in Den Bosch. Dit kantoor laat groentjes in het diepe springen, maar ik werd altijd goed begeleid, maakte snel zelf akten op en voerde na drie maanden gesprekken met cliënten. Je moet als beginnend kandidaat-notaris niet op je mondje zijn gevallen. Na vijf jaar ken ik de kneepjes van het vak behoorlijk goed, al ben je nooit uitgeleerd.

Na 2,5 jaar familierecht heb ik de switch gemaakt naar vastgoed, om mijn kennis en ervaring te verbreden. Het bracht een heel andere manier van werken en andere cliënten met zich mee. Sinds kort werk ik op het kantoor van Huijbregts in Vlijmen, bekend als de Woonnotaris. Hier combineer ik advies en werkzaamheden inzake familierecht en vastgoed. Die twee gebieden lopen vaak in elkaar over, bijvoorbeeld als een huis uit een nalatenschap wordt verkocht.

Ik houd veel van de persoonlijke gesprekken die je met cliënten voert. Je hoort en ziet van alles, de mooie en moeilijke momenten, tot hele levensverhalen aan toe. Dat is iets waar je mee om moet kunnen gaan. Mij geeft het een goed gevoel als ik bijvoorbeeld na een overlijden voor de erfgenamen een rol heb kunnen spelen bij de afwikkeling van een testament.”

Na zes jaar als kandidaat kun je notaris worden. Dit moment komt voor mij dichterbij, maar dat voelt nog als een ver-van-mijn-bed-show. Ik twijfel of het ondernemerschap wel bij me past. Ik zou eerder toegevoegd notaris willen worden, die kans dient zich mogelijk op korte termijn al aan.’

Roos Blaauwendraad (27)

‘Ik wil hoog inzetten voor mezelf’

KANDIDAAT-NOTARIS bij Loyens & Loeff sinds 1 september 2018

“Ik ontdekte tijdens een stage dat de onafhankelijke positie van een notaris beter bij me past dan de partijdige rol van een advocaat. Ik wilde graag bij een groot kantoor werken én me specialiseren in het familievermogensrecht. Daarom was het logisch om bij Loyens & Loeff te solliciteren, het kantoor met het grootste notariaat – zo’n 70 notarissen en kandidaat-notarissen – én een familierechtpraktijk.

De praktijkgroep Family Owned Business & Private Wealth bedient vermogende families en hun ondernemingen. Ik voer besprekingen met cliënten en maak stukken op, zoals huwelijkse voorwaarden, statuten en testamenten. In de praktijk leer je zulke documenten pas echt te doorgronden. Naast notarieel recht heb ik ook fiscaal recht gestudeerd. Dit komt goed van pas bij estate planning, waar beide gebieden samenkomen.

Ik heb bewust voor een groot kantoor gekozen, want ik wil hoog inzetten voor mezelf. Er wordt hier bijvoorbeeld veel aan interne opleidingen gedaan. Daarnaast houden we met de praktijkgroep elke twee weken literatuuroverleg, en geregeld komt het voltallige notariaat bij elkaar om over belangrijke onderwerpen te praten.

Het is een bewogen eerste jaar geweest. Dit is mijn eerste baan, dat was wennen, en de praktijk is vaak weerbarstiger dan casussen tijdens de studie. Of ik later daadwerkelijk notaris wil worden, weet ik nog niet. Pas met zes jaar ervaring word je als kandidaat benoembaar en vaak heb je dan nog niet genoeg ervaring. Dat is nog zo ver weg….”

Arjen Schultinga (25)

‘Veel cliënten begrijpen onze toegevoegde waarde heel goed’

KANDIDAAT-NOTARIS bij Damsté advocaten – notarissen sinds juli 2019

“Ik ging studeren met het idee dat ik fiscaal recht wilde doen, maar de inleidende vakken notarieel recht bevielen beter. Bovendien had mijn broer net notarieel recht afgerond, en hij was er heel positief over. Reden genoeg om de bachelor en master notarieel recht te doen.

Mijn masterscriptie heb ik afgelopen zomer afgerond. Ik begon vorig jaar met een stage bij Damsté in Enschede, als werkstudent. Het was voor mij meteen raak en de notarissen waren positief over me. Ik draaide vanaf de eerste dag mee in de praktijk en kon al snel juridisch medewerker worden, met de bedoeling de stap naar kandidaat-notaris te maken. Naast vier dagen per week werken maakte ik mijn scriptie af.

Afgelopen zomer was het zover: na mijn afstuderen werd ik kandidaat-notaris. Ik moest erg wennen aan een fulltime baan na mijn studententijd, maar ik ga met plezier naar kantoor. Het werk is gevarieerd en er hangt een goede sfeer binnen het team. Ik start in maart met de beroepsopleiding: daarvoor moet je een half jaar ervaring hebben als kandidaat-notaris.

Ik werk in de ondernemingsrechtpraktijk en houd me bijvoorbeeld bezig met de oprichting van bv’s, aandelenoverdrachten en herstructureringen van bedrijven. Het is erg leuk om ondernemers te helpen om te kúnnen ondernemen, met de documenten die daarvoor nodig zijn. Veel cliënten begrijpen dit goed en zijn dankbaar, een enkeling vindt het lastig ‘en het kost alleen maar geld’. Dan is het de uitdaging om iemand ervan te overtuigen dat ons werk echt toegevoegde waarde biedt.”