INTERVIEW
HBO-studenten aan de slag met notariële tools
‘Het gebruik van NotaFlow in de collegezaal biedt veel meerwaarde’
HBO-Rechten kweekt
juristen die kunnen
werken met nieuwe
technologieën en de
tools echt snappen
De notarieel medewerker van de toekomst studeert aan de Hogeschool Leiden. De HBO-rechtenstudenten die er notariële vakken volgen, leren vanaf dit najaar werken met NotaFlow. Deze hagelnieuwe tool helpt notariskantoren om razendsnel akten op te maken met behulp van geautomatiseerde modellen. Docent Vera Nieuwenhuizen: “Je kunt de theorie uitleggen, maar de praktijk laten zien werkt veel beter.”
Foto’s: Roel Dijkstra Fotografie
NotaFlow is ontwikkeld door Sdu, Berkeley Bridge en Van Brug Software. De tool biedt notarissen geautomatiseerde, praktijkgerichte modellen waarin automatisch gegevens van betrokken partijen worden geladen. Een akte opmaken kan hiermee in slechts zeven minuten. NotaFlow bevat veelgebruikte actuele modellen uit het personen- en familierecht, ondernemingsrecht en vastgoedrecht en koppelt deze aan het softwaresysteem van het notariskantoor. Voor diverse modellen zijn ook Engelse vertalingen beschikbaar. Een tool dus die een nieuwe manier van werken voor het notariaat introduceert. Voor de Hogeschool Leiden reden om de notariële juristen van de toekomst hiervoor zo vroeg mogelijk klaar te stomen. Ze gaan tijdens het hoofdfase blok Familierecht (2e jaar) en de minor Notarieel Recht (4e jaar) actief aan de slag met NotaFlow.
Fictieve persoonsgegeven
Afgelopen zomer is er bij HBO-Rechten hard gewerkt aan de ontwikkeling van uitgebreide casuïstiek, inclusief een databank vol fictieve persoonsgegevens, zodat de studenten met reële situaties aan de slag kunnen. NotaFlow kan bijvoorbeeld worden gebruikt in colleges over de controlehandelingen van de notaris, waarna studenten met behulp van de tool zelf akten gaan opmaken, vertelt een enthousiaste docent Vera Nieuwenhuizen. “Zelf kunnen visualiseren en doen maakt zoveel meer duidelijk hoe de notariële praktijk werkt,” zegt ze. “Zo leren studenten over controlehandelingen van de notaris, zelf kritisch nadenken en het gebruik van nieuwe hulpmiddelen, zodat er zo efficiënt mogelijk een akte op papier komt. Alleen de droge theorie is moeilijk uit te leggen aan studenten. Zoiets in de praktijk uitleggen met behulp van een tool biedt dus echt meerwaarde in de collegezaal.”
Digitale vaardigheden
De scholing van aanstaande HBO-juristen in nieuwe technologieën past in de missie van de hogeschool om haar studenten een breed arsenaal aan vaardigheden bij te brengen, vertelt docent Vera Nieuwenhuizen. “Er is in het werkveld steeds meer behoefte aan juristen op HBO-niveau, die vooral op de dossierkant van de zaak zitten.” Vergeleken met universitaire juristen vereist dit andere competenties. “Digitale vaardigheden kunnen een speerpunt van de HBO-jurist zijn,” is haar overtuiging. “Zo bieden we nu ook een vak Legal Tech aan. Zo kweken we juristen die weten hoe je werkt met diverse systemen en technologieën, deze ook daadwerkelijk snappen en daarin dienstbaar zijn aan de klassieker opgeleide WO-jurist, die hiervan minder kennis heeft. Zo komen HBO-juristen steeds beter tot hun recht in de huidige juridische wereld.” Precies daarom is het zo handig dat een nieuwe tool als NotaFlow ook toepasbaar is binnen het hoger onderwijs. “Het is belangrijk dat onze studenten er al tijdens de opleiding mee leren werken en met die opgebouwde kennis en ervaring het werkveld in kunnen,” aldus Nieuwenhuizen. “Intussen kunnen Sdu en de ontwikkelaars weer leren van de ervaringen van studenten. Wat vinden zij ervan? Hoe ervaren zij het gebruiksgemak? En vooral: welke opties zien ze nog meer en welke wensen hebben zij met betrekking tot zo’n systeem? Op die manier kunnen we elkaar goed helpen.”
Weg met het stoffige imago
Bovendien kunnen nieuwe tools als NotaFlow helpen om de huidige generatie HBO-studenten warmer te maken voor het notariaat. Want de belangstelling voor de notariële minors valt Nieuwenhuizen nog wat tegen. “Veel van onze studenten willen de advocatuur of de rechtspraak in, aan een loopbaan in het notariaat denken ze lang niet altijd. Onbekend maakt onbemind; het vak heeft blijkbaar nog steeds een stoffig imago. Dat beeld verandert echter snel tijdens onze lessen. En we laten zien dat notariskantoren tegenwoordig moderne dienstverleners zijn.”