GOUDEN ZANDLOPERS - YOUNG TALENT

Het jonge talent van 2019

‘Als ze op vakantie is,
wachten cliënten liever op
haar terugkomst dan dat
een collega het dossier
overneemt’

Ware jonge talenten in de advocatuur bieden meer dan ongebreidelde juridische kennis. Ze weten alles over blockchain, vragen aandacht voor de problemen van kwetsbare cliënten of schoppen het op jonge leeftijd al ver ondanks een moeilijk verleden.

Door: Redactie | Foto’s: Roel Dijkstra Fotografie

Deze door de Gouden Zandlopers-jury genomineerde drie jonge talenten vertegenwoordigen uiteenlopende gezichten van de Nederlandse advocatuur. Aan de ene kant van het spectrum treffen we Ameer Muhammad, advocaat op de sectie Ondernemingsrecht van Pels Rijcken & Droogleever Fortuijn, die zich recentelijk volledig heeft gestort op de digitalisering van de financiële markt en hieraan verwante innovatieve projecten.

Om maar enkele voorbeelden te noemen: Muhammad adviseerde alleen al afgelopen jaar drie ­pensioeninstellingen over welke eisen het financiële recht stelt aan blockchaintoepassingen. Ook adviseerde hij over hoe het datagedreven en algoritmisch waarderen van vastgoed in lijn kan worden gebracht met het huidige financiële recht. Intussen kent de wereld van cryptocurrency voor hem geen geheimen meer; ook hierover voorziet hij cliënten van advies.

Genomineerd

Don Ceder

Ceder Advocatuur

Advocaat Don Ceder begon in 2015 als stagiair-ondernemer zijn eigen kantoor. Hij staat cliënten bij met schulden-, armoede- en incassoproblemen. Vanuit de praktijk weet Ceder hiervoor aandacht te genereren: zijn verhalen zijn doorgedrongen tot in de Tweede Kamer.

Genomineerd

Brigitta Jakic

CMS

Brigitta Jakic is werkzaam binnen de praktijkgroep Corporate Litigation van internationaal kantoor CMS. Zij is volgens kantoorgenoten ‘een uitstekend jurist die vanuit haar verschillende interesses bijdraagt aan de ontwikkeling van het juridische vak.’

Genomineerd

Ameer Muhammad

Pels Rijcken & Droogleever Fortuijn

Advocaat Ameer Muhammad werkt op de secties Ondernemingsrecht en Innovation, Privacy & Technologie van Pels Rijcken. Het afgelopen jaar ontwikkelde hij zich tot dé expert op het gebied van financiële innovaties en blockchain van het kantoor.

‘Unieke prestatie’

Aan de andere kant is daar Don Ceder, eigenaar van eenmanskantoor Ceder Advocatuur en al langer een Bekend Amsterdammer dankzij zijn fractievoorzitterschap van de ChristenUnie in de Amsterdamse gemeenteraad. Als advocaat toont Ceder nadrukkelijk een sociaal gezicht: hij staat vooral cliënten bij die kampen met schulden-, armoede- en incassoproblemen.

Zijn voormalig patroon Charles van Dam nomineerde hem met de woorden:

‘De prestatie van Ceder is uniek. Op 25-jarige leeftijd heeft hij zich als kersverse en onervaren advocaat in het diepe gestort en is zich gaan richten op een rechtsgebied dat onderbelicht is binnen de advocatuur. Met een ogenschijnlijk gemak heeft Ceder zich binnen korte tijd als expert weten op te werpen in de media en is hij al meerdere malen aangeschoven bij De Wereld Draait Door, Pauw en Kassa. Hij weet de advocatuur toegankelijker te maken via zijn laagdrempelige social media-aanwezigheid en zijn voorkomen, waardoor meer mensen een inkijk hebben gekregen in het recht. Dit doet hij met een sociaal hart, juist in een tijd dat de sociale rechtsbijstand onder druk staat.’ Niets dan lof voor deze twee zeer uiteenlopende talenten van de Gouden Zandlopers-jury. ‘Ameer Muhammad zet echt de toon door uit te leggen wat blockchain betekent voor het vak en door de technologie commercieel uit te dragen.’ En over Don Ceder: ‘Hij benut alle middelen die hij tot zijn beschikking heeft om zijn doel te bereiken, maar… hij is wel al volop in beeld.’

En de winnaar is...

Brigitta Jakic

‘Wat een -levenslijn, wat een -drive.’ Zij studeerde cum laude af, is rijzende ster bij CMS en is medeoprichter van de VJP.


De winnaar is…

Na lang wikken en wegen heeft de jury een snel rijzende ster binnen het CMS-firmament tot winnaar uitgeroepen: procesadvocaat Brigitta Jakic (29). Haar achtergrondverhaal mag bijzonder heten. Haar ouders vluchtten toen zij elf jaar was naar Nederland vanuit Kroatië, waar toen nog oorlog woedde. Uit de nominatie: ‘De eerste vier jaar woonde Brigitta met haar familie in asielzoekerscentra. Die achtergrond maakt haar uniek met het oog op wat zij nu al heeft bereikt. Zij is cum laude afgestudeerd en op 24-jarige leeftijd bij CMS in dienst getreden. In korte tijd heeft Brigitta zich ontpopt tot een echte procesadvocaat. Ze combineert een niet aflatende inzet met een sterke juridische vaktechniek en uitstekende dossierkennis.’ Inmiddels is Jakic haar peers ver vooruit, stellen haar kantoorgenoten in de nominatie. “Ze voert een procespraktijk en wordt ook in grote faillissementen gevraagd om deel uit te maken van het team (bijvoorbeeld inzake het Slotervaartziekenhuis). Ze weet dit als geen ander te combineren met haar lopende zaken.’ Daarnaast is Jakic maatschappelijk betrokken: zo begeleidde ze jarenlang middelbare scholieren met een biculturele achtergrond bij hun stap naar hbo of universiteit. Momenteel is ze vrijwilliger bij de stichting NL Cares. Verder is ze een van de oprichters van de Vereniging Jonge Procesrechtadvocaten. De Nederlandse Vereniging voor Procesrecht bestond al wel, maar het viel Jakic op dat zij steeds een van de jongste deelnemers was tijdens de congressen. De VJP is volgens CMS een succes: ‘De congressen stromen vol met enthousiaste jonge procesadvocaten.’ ‘Wat een levenslijn, en wat een drive, zoveel heeft ze al gedaan,’ zegt de jury bewonderend. ‘Als ze op vakantie is, wachten cliënten liever op haar terugkomst dan dat een collega het dossier overneemt. Dat spreekt wat ons betreft boekdelen.’