GOUDEN ZANDLOPERS - LEGAL TECH
Hét legal tech-bedrijf van Nederland gooit hoge ogen in de VS
Voor het eerst wordt de Gouden Zandloper voor het beste legal tech-bedrijf van Nederland uitgereikt. De oproep van Sdu en Advocatie aan deze bedrijven om zich vooral te nomineren werd luid en duidelijk gehoord: tal van bedrijven droegen zichzelf én hun producten voor.
Door: Joris Rietbroek | Foto’s: Roel Dijkstra Fotografie
De stroom aan legal tech-bedrijven en producten maakt de Gouden Zandlopers-jury tegelijkertijd kritisch. Hoe uniek en baanbrekend zijn de ingezonden tools en diensten precies, en hoe maken ze het verschil voor de hedendaagse juristen en advocaten? In hoeverre worden er oplossingen bedacht voor problemen die zich nog helemaal niet hebben aangediend? En niet onbelangrijk vanuit het oogpunt van de soms atechnische advocaat: het is zaak dat tools betrekkelijk eenvoudig en idiot proof zijn in hun gebruik. Met deze vragen in het achterhoofd kwam de jury uit bij Nederlandse techbedrijven die al een tijdje stevig aan de weg timmeren en voortdurend bezig zijn met de verdere verbetering van hun producten. Zo heeft genomineerde Clocktimizer zijn analysesoftware voor tijdschrijven in de advocatuur inmiddels verder geperfectioneerd. Oudgediende ZyLAB Technologies zet nieuwe stappen op het gebied van e-discovery met de tool ZyLAB ONE. PrivacyPerfect is enkele jaren terug al vol op de AVG-trein gesprongen en ontwikkelde een tool waarmee bedrijven eenvoudig AVG-compliant kunnen worden en blijven.
Eervolle vermelding Ausma de Jong
Strafrechtkantoor Ausma de Jong uit Utrecht krijgt als buitenbeentje in deze categorie een eervolle vermelding van de jury. Met hun Juridische Hulp Online kunnen rechtzoekenden zelf de juiste formulieren bij de juiste instantie indienen, na controle door een advocaat. ‘Dit maakt strafrechtelijke procedures eenvoudiger en goedkoper,’ meldt het kantoor. Heel sympathiek, vindt de jury. ‘Dit snapt iedereen: een mooi project van een klein kantoor.’
Pieter van der Hoeven
De winnaar:
Clocktimizer
Clocktimizer heeft inmiddels grote impact binnen de topadvocatuur en mag zich daarom hét legal tech-bedrijf van Nederland noemen. Internationale kantoren DLA Piper, Clifford Chance en Hogan Lovells zijn al blije klanten.
Clocktimizer structureert de tijdschrijfdata van advocatenkantoren. ‘Het algoritme van de tool categoriseert tijdschrijfregels van advocaten in activiteiten ten behoeve van datagedreven dossiermanagement, budgettering en prijsstelling van nieuwe dossiers,’ zo omschrijft Clocktimizer de dienst zelf. Recent heeft het bedrijf een machine learning engine gebouwd, waarmee advocaten zelf modellen voor dataclassificatie kunnen trainen, zodat ze meer kunnen leren van hun eigen data. Vooral in de Verenigde Staten zijn de tools van Clocktimizer juichend ontvangen. “Meer dan de helft van onze omzet komt inmiddels uit de VS,” zegt CEO Pieter van der Hoeven. “Daar zit echt de groei die we eerlijk gezegd ook in Nederland en Europa al hadden verwacht. Hoe dit komt? In de VS zitten cliënten veel scherper op prijs – en onze analyses van de tijdverantwoording kunnen tot scherpe vaste tarieven leiden –, terwijl in Europa de relatie belangrijker is.”
Nieuwe CEO Sander Schoneveld (l.) en oude CEO Evert de Pender
Runner-up:
PrivacyPerfect
De heren die ooit achter Legal Intelligence zaten, maken nu indruk met het rap gegroeide PrivacyPerfect, een eenvoudig te gebruiken AVG compliance tool.
De tool helpt organisaties AVG-compliant te zijn met behulp van drie registers: voor verwerkingsactiviteiten, privacy impact assessments en beveiligingsincidenten. Volgens de makers wordt ‘de AVG en de guidance van toezichthouders zo letterlijk mogelijk gevolgd’. ‘Heel praktisch en gebruiksvriendelijk,’ vindt de jury. ‘Idiot proof, en met een goede prijs-kwaliteitverhouding.’ “Het is eigenlijk alle nodige privacykennis verpakt in een softwaretool die echt vanuit juridisch oogpunt is opgezet,” zegt Sander Schoneveld, sinds februari dit jaar CEO van PrivacyPerfect. “We krijgen geregeld van juridische afdelingen te horen dat de tool uitblinkt in de eenvoud waarmee we de materie presenteren.” PrivacyPerfect heeft volop groeiambities, vertelt Schoneveld. “Ieder bedrijf in Europa dat data verwerkt heeft met de GDPR te maken. Dus liggen er enorme kansen voor ons om onze oplossing ook in het buitenland aan de man te brengen.”
Jan Scholtes
Runner-up:
ZyLAB ONE
ZyLAB ONE is een geavanceerde e-discovery oplossing voor juristen die werken met grote hoeveelheden data. ‘Zeer simpel in gebruik, het is plug and play,’ aldus de jury.
De tool helpt niet alleen bij het zoeken, maar ook bij het bepalen van de relevantie van data. De zeer eenvoudig te gebruiken software maakt hiervoor gebruik van de laatste technieken uit Artificial Intelligence, tekstmining en data science. Daarnaast detecteert ZyLAB ONE automatisch persoonlijke gegevens en lakt deze af, zodat de gegevensoverdracht AVG-compliant is.
“Ooit moesten advocaten fors investeren in hardware en software als ze omvangrijke feitenonderzoeken wilden doen,” zegt COO Jan Scholtes. “Met ZyLAB One kunnen ze zelf data via hun webbrowser uploaden naar ons platform, waar het wordt geanalyseerd en klaargezet voor verwerking. Zo kunnen ze direct aan de slag met de datareview. Ze betalen per gigabyte. Het is al stukken geavanceerder dan veel advocaten denken.” Bij grote hoeveelheden data kan ZyLAB desgewenst tijdelijk extra servers inschakelen. “Een terabyte aan data doorzoeken is allang niet meer ongebruikelijk.”