2017: groei omzet Zuidaskantoren

Koploper omzetstijging: Lexence met 16%

NautaDutilh
6% in de min

Deel I

Zuidas-kantoren behaalden in 2017 fors meer omzet

Bijna alle Zuidas-advocatenkantoren noteerden over 2017 een flinke omzetgroei. Uitschieter is Lexence, dat de omzet met 16% zag stijgen naar 27,4 miljoen euro. Ook ‘s lands grootste kantoor naar aantal advocaten presteerde sterk: De Brauw Blackstone Westbroek noteerde 18 miljoen euro meer omzet dan in 2016, een stijging van 12%. Een aantal regionale kantoren zag de omzet vorig jaar echter dalen.

Door Joris Rietbroek

De omzet van Lexence steeg van 23,6 miljoen euro in 2016 naar 27,4 miljoen euro in 2017. Managing partner Peter Reinders noemt drie met elkaar correlerende factoren achter de imposante stijging van 16%. “Ten eerste hebben we in 2016 en 2017 meerdere nieuwe partners benoemd, met name uit eigen gelederen,” zegt hij. “Verder worden onze praktijken, met name de sterke transactiepraktijk, steeds beter gevonden door de markt; we begeleidden in 2017 aanzienlijk meer M&A-deals. Ten derde lijken we de laatste tijd makkelijker talent aan ons te kunnen koppelen.” Voor dit jaar verwacht Reinders voortzetting van de stijgende lijn, hoewel niet zo sterk als in 2017.


Geert Potjewijd, managing partner van De Brauw, noemt de omzetgroei van 12% het resultaat van ‘het harde werk van onze collega’s tijdens een druk jaar’. “Onze cliënten vragen ons steeds meer om de regie te nemen in complexe zaken die zich niet beperken tot één expertisegebied of de Nederlandse landsgrenzen. De toename zien we in al onze focusgebieden: corporate werk, arbitrage, geschillen en handhavingszaken, zowel in Nederland als daarbuiten. In 2018 verwachten wij deze lijn door te zetten.”


De vergelijking van de omzetten van Top 50-advocatenkantoren is gebaseerd op de gedeponeerde jaarverslagen in het Handelsregister. Hierin valt op dat AKD de in het gebroken boekjaar 2015/2016 ingezette stijgende lijn heeft voortgezet, met 10% meer omzet in 2016/2017. Vergeleken met twee boekjaren eerder (55 miljoen) is de omzet van AKD met 29% toegenomen naar 71 miljoen euro, dankzij een nieuwe strategie, de opening van een Luxemburgse vestiging en een gegroeide fiscale praktijk.

Stibbe ziet na een stabiel 2016 de grens van 100 miljoen lonken, met in 2017 een omzetstijging van bijna 10% naar 95,7 miljoen euro. Ook de omzetgroei bij zowel Van Doorne als DLA Piper is weer imposanter dan in 2016, ieder ruim 7%. De fusie van Boekel met Dentons tot Dentons Boekel heeft het kantoor in 2017 al goed gedaan: verschillende praktijken groeiden en de dalende lijn van de jaren ervoor is omgebogen: de omzet klom met 7% weer naar boven de twintig miljoen.

Onder meer Houthoff, Loyens & Loeff, Dirkzwager, HVG Law, Van Benthem & Keulen en BarentsKrans noteren allen een omzetgroei van om en nabij de vijf procent. Voor Houthoff stond 2017 in het teken van een rebranding en naamsverandering: het kantoor geeft in het jaarverslag aan dat de omzetgroei te danken is aan toename van het aantal fee-earners en een stijging van het gemiddelde aantal gewerkte uren per dag.

Dankzij de grote fiscale praktijk boekt Loyens & Loeff nog altijd veruit de grootste jaaromzet van alle Top 50-kantoren: de inkomsten stegen in 2017 – na een kleine dip in 2016 – weer tot boven de 300 miljoen euro. Verder zijn na een forse stijging in 2016 de verdiensten van het Haagse BarentsKrans voor het eerst boven de 20 miljoen euro uitgekomen. Voor de stabielste omzetgroei over de jaren heen tekent nog altijd Van Benthem & Keulen: net als in de afgelopen jaren is de omzet opnieuw met een miljoen toegenomen.


Omzet NautaDutilh 6% gedaald Het enige top 10-kantoor dat de omzet in 2017 aanzienlijk zag dalen – met tien miljoen euro – , is NautaDutilh. Managing partner Jaap Jan Trommel noemt een minder sterk eerste halfjaar als belangrijkste oorzaak, als gevolg van een combinatie van factoren. “Er was bijvoorbeeld iets minder werk uit Londen, voor ons een belangrijke markt vanwege de onzekerheid rondom de Brexit, er waren een aantal grote ‘broken deals’ waar we abort discounts hadden afgesproken en er was sprake van een verminderd werkaanbod in een paar van onze traditioneel goed bijdragende nichegroepen,” noemt hij als enkele factoren.

Verder valt nadrukkelijk op dat de meeste (middel)grote regionale advocatenkantoren buiten de vier grote steden de omzetgroei op de Zuidas op zijn zachtst gezegd niet kunnen bijbenen, aldus hun cijfers. De omzetten van Nysingh, KienhuisHoving (oosten van het land), Boels Zanders, Holla (zuidelijk) en Dommerholt (noorden van het land) daalden vorig jaar ten opzichte van 2016. Ondanks een kleine opleving in 2016 neemt de jaaromzet van KienhuisHoving in Enschede al enkele jaren op rij af. De grootste daling komt op naam van Dommerholt, met ruim 11% minder omzet.


Dit artikel is eerder gepubliceerd op Advocatie.nl